Modul de dezvoltare personala pentru copii: Mindfulness / Prezenta Constienta
Ce este?
Reprezinta o tehnica de concentrare intentionata a atentiei asupra momentului prezent si a acceptarii, fara judecata, a gandurilor, emotiilor si senzatiilor ce ne definesc.
Prin pacticarea unor tehnici simple, ludice copiii invata prin propria experienta sa se conecteze la propriul corp si emotii.
La ce ajuta?
Studiile arata ca prin practicarea mindfulness /prezenta constienta copiii dezvolta urmatoarele abilitati:
_ Sa observe emotiile si sentimentele pe care le au;
_Sa-i incurajeze pe ceilalti;
_Sa fie atenti la ce se intampla in jurul lor;
_Sa fie atenti la ce simt;
_Sa faca lucrurile cu grija;
_Sa se gandeasca inainte de a actiona;
_Sa-si faca mai putine griji;
_Sa gasesca modalitati de a se linisti cand sunt furiosi;
_Incurajeaza rezolvarea conflictelor;
Cat dureaza o sedinta?
Intre 30-45 min in functie de varsta copiilor.
Marimea grupului:
Min 5 copii – max 10 copii
Exemple de jocuri care dezvoltă prezența conștientă ( abilitatea de mindfulness ) la copii:
- Exercitii de respiratie constienta: Copiii se tin de mana 2 cate 2 si stau fata in fata tinandu-se de manute.Isi vor imagina ca umfla un balon. Cand inspira mainile lor se departeaza de corp, cand expira mainile lor se apropie de corp ca si cand balonul s-ar dezumfla. Scopul este ca cei mici sa devina constienti de respirtatie lor si de felul in care corpul se modifica cand inspira/expira. Este in acelasi timp si o tehnica buna de relaxare.
- Copiii sunt legati la ochi si li se da o bucatica de fruct. Copiii sunt incurajati sa manance fructul cat de incet pot ei, in timpul asta trebuie sa fie atenti la gustul pe care il simt, la textura pe care o simt cu limba, la forma fructului. Cand au investigat si descoperit ce este pot spune ce fruct au mancat.
- A crea impreuna cu cei mici un „dispozitiv” linistitor: Intr-un borcan punem apa si suficient sclipici. Copiii pot privi cum furtuna de sclipici din borcan se formeaza si se linisteste, asemeni furtunii se linisteste si cel mic, fiind si o tehnica de relaxare.
“Sunt doua daruri pe care ar trebui sa le oferim copiilor nostri: radacini si aripi.” – Anonim