Psihoterapia în România: Între știință și ocultism
Articol publicat pe Republica.ro
Am aflat destul de repede de când am început să lucrez ca psihoterapeut la cabinetul individual de psihologie că am competiție, iar aceasta nu e dată de colegii mei psihoterapeuți ci de unele persoane care practică terapiile alternative și para-psihologia, iar unii dintre ei spun că sunt psihologi sau psihoterapeuți, dar nu sunt, cel puțin nu în sensul în care psihoterapia este reglementată și validată științific.
După ce psihoterapia a fost interzisă în comunism, ea începe să prindă din nou teren în ultimii ani, ceea ce este minunat pentru că asta înseamnă că există tolerantă față de dificultăți personale, perfect normale pentru oricine, dar și toleranță față de tulburările psihice și de comportament.
Însă mai există și alte terapii alternative care încearcă să-și facă loc sub umbrela psihoterapiei ceea ce creează confuzie unde deja există mult prea puțină claritate, ba mai mult poate fi și foarte periculos pentru persoanele instabile psihic adică fix cei care apelează la aceste servicii.
Piața este plină de astfel de vindecători, iar unii dintre ei își spun psihoterapeuți/psihologi pentru a avea mai multă credibilitate.
Țin să spun că este în regulă că există opțiuni de vindecare, dar sunt domenii diferite care nu intră sub umbrela psihologiei, iar uneori este cu adevărat periculos să tratezi suferința psihică, depresia, ori o patologie cu mercur retrograd, bețișoare parfumate, pietricele și alte artefacte, toate sub egida psihoterapiei.
Psihoterapia este o ȘTIINȚĂ la fel ca medicina.
Sunt de părere că fiecare poate alege orice crede că îl poate ajuta, însă este dreptul clientului să știe la ce serviciu apelează și care este pregătirea specialistului și dacă există un specialist.
Puțini știu că psihoterapia este un domeniu suficient de bine reglementat. Pentru a practica psihoterapia trebuie să fii înscris în Colegiul Psihologilor din România.
Dacă mergi la un psihoterapeut sau psiholog de orice fel te rog verifică pentru binele tău dacă acesta are autorizație de liberă practică, pentru asta poți accesa link-ul sau verificând registrul unic al psihologilor de pe site-ul Colegiului Psihologilor din România.
https://www.alegericpr.ro/images/registrul_unic/RUP_GENERAL_partea_1.xlsx
Pentru a fi admis în colegiul psihologilor ca psihoterapeut urmezi minimum 5-6 ani de studiu (licență în psihologie+master/formare complementară în psihoterapie), pentru a rămâne în continuare psihoterapeut trebuie să mergi anual la cursuri, workshopuri, conferințe etc. Este un domeniu în care investești mult timp, dar și multe resurse financiare.
De ce multe persoane care au nevoie de ajutor psihoterapeutic sau psihiatric caută să apeleze la terapiile alternative și nu la un psihoterapeut acreditat?
Sunt patru aspecte importante pe care doresc să le ating aici:
- Psihoterapia este un domeniu foarte nou în România;
- Confuzia care există între psihoterapeut și psihiatru;
- Reputația proastă pe care încă o are mersul la psihoterapeut și la psihiatru;
- Locul controlului sau asumarea responsabilității;
- Psihoterapia nu este în totalitate decontata de Casa Natională de Asigurări, astfel ca încă este un serviciu scump.
- Psihoterapia este un domeniu foarte nou în România;
Psihoterapia în România are doar câțiva zeci de ani vechime, a fost interzisă în comunism și pare că de atunci până în ultimii ani a revenit în forță câștigând din ce în ce mai multă popularitate.
Așadar, normal că pare mai aproape de noi să apelăm la diverși terapeuți din moment ce în fiecare sat de la țara există de când pământul un vrac, ielele, argintul viu, leacuri băbești, dezlagatori de blesteme, cititori în stele și cafele.
- Confuzia care există între psihoterapeut și psihiatru;
Psihiatrul este un medic care a terminat facultatea de medicină și s-a specializat în psihiatrie. El face anamneză și prescrie medicamentele care pot diminua sau elimina simptomele.
Psihoterapeutul a terminat facultatea de psihologie, un master/formare complementară și urmează anual cursuri, workshopuri, conferințe acreditate de Colegiul Psihologilor din România.
Psihoterapeutul este o persoană special instruită pentru a evalua problema emoționale și/sau comportamentale a clientului, a intensității problemei și a interveni în modificarea disfuncționalităților. Psihoterapeutii își bazează practica pe rezultate concrete (evidence based practice) provenite din teorii și cercetări de specialitate naționale și internaționale.
Psihoterapeutul nu poate prescrie medicație.
Diferența dintre PSIHIATRU și psihoterapeut constă în faptul că psihiatrul prescrie tratament medicamentos asupra SIMPTOMELOR problemei pe când PSIHOTERAPEUTUL acționează asupra CAUZELOR dificultăților astfel încât clientul să înțeleagă de unde apar problemele, cum îl afectează, cum poate interveni asupra dificultății, cum poate păstra schimbarea pozitivă în viață sa.
În cazurile în care dificultățile sunt profunde rezultatele cele mai bune apar atunci când clientul merge și la psihiatru urmând medicația în același timp fiind și într-un proces psihoterapeutic.
Lipsa de informații despre cele două domenii poate crea reticență în a merge la psihoterapeut ori la psihiatru. Astfel, a merge la astrologul văzut la tv poate părea o alegere mai acceptabilă din punct de vedere social.
Din păcate, pot exista și psihoterapeuți acreditați cu care să nu rezonezi, poate chiar slab pregătiți din varii motive. În această situație este recomandat să-i spui acest lucru și să găsești un psihoterapeut mai pregătit pentru nevoile tale.
- Reputația proastă pe care încă o are mersul la psihoterapeut și la psihiatru;
De multe ori în România a merge la psihoterapeut este considerat un handicap.
O clientă îmi povestea că tatăl ei i-a spus că este nebună pentru că merge la psihoterapeut, ba mai mult spune cunoscuților ei că “X. este nebună, merge și la psiholog”. Tatăl ei o consideră nebună sau poate așa a găsit el să-și exprime îngrijorarea față de dificultatiile fiicei lui.
Eu o consider curajoasă, inteligență, introspectiva și cu o capacitate foarte mare de dezvoltare.
A reușit rapid să se stabilizeze având rezultate foarte bune în urmă psihoterapiei, însă știm amândouă că nu-l putem schimba pe tatăl ei. Ea a reușit să iasă mental din bula toxică în care trăia și să-și creeze mecanisme de adaptare care îi aduc schimbări pozitive pe plan emoțional, relațional și profesional.
Eu sper totuși că un astfel de articol poate aduce conștientizare asupra acestui domeniu și reducerea stigmatului atât pentru clienta mea cât și pentru toți cei care sunt considerați neadaptați sau chiar “handicapati” pentru că merg la un psihoterapeut sau la un psihiatru.
Oricine poate apela la un psihoterapeut atunci când nu reușește să rezolve de unul singur dificultățile prin care trece, atunci când sfaturile familiei și prietenilor nu-l pot ajuta sau poate mai mult rău fac.
Poate fi orice dificultate, suferința psihică care apare în urma unei pierderi, fie că vorbim de ruperea relației romantice sau moartea unei persoane iubite. Chiar și schimbarea/pierderea serviciului, a deveni mamă, mutarea într-o altă localitate pot duce la niște stări greu de gestionat de unul singur.
Vreau să se înțeleagă că nu trebuie să fii nebun să vii la psihoterapeut sau psihiatru, din contră, persoanele care cer ajutor dau mare dovadă de curaj și au o mare capacitate de dezvoltare.
Într-o notă pozitivă menționez că în ultimii ani psihoterapia este din ce în ce mai solicitată ceea ce ne arată că românilor începe să le pese de sănătatea psihică a lor și a copiilor lor. Dar mai mult mi-aș dori ca atunci când cineva caută ajutor pentru sănătatea psihică să verifice pregătirea persoanei respective și apartenența la autoritatea care reglementează profesia.
- Locul controlului sau asumarea responsabilității
Persoanele care își asumă responsabilitatea faptelor lor au un loc al controlului INTERN. Spunem despre persoanele cu loc al controlului intern că ei cred că lucrurile se întâmplă datorită lor, își asumă responsabilitatea faptelor lor, învață din greșeli, evită să-i învinovățească pe ceilalți pentru greșelile proprii.
Studiile arată că persoanele cu loc al controlului intern se bucură mai mult de viață și au mai mult succes în ceea ce fac decât persoanele care au un loc al controlului extern.
Persoanele cu loc al controlului EXTERN tind să nu-și asume atât de mult responsabilitatea faptelor lor, așteaptă ca altcineva să vina să schimbe ceva nu ele, se consideră victime, nu conștientizează că pot produce schimbări în viață lor, simt că viață nu le aparține lor.
Tind să cred că în România locul controlului este mai mult extern decât intern, lucru demonstrat de situația socio-politica din România. Însă, acesta este un subiect de abordat cu o altă ocazie.
Așa că nu mă miră că românii aleg să meargă la cineva care le promite un tratament miraculos în care ei trebuie doar să stea, să dea banii și problema se va rezolva după câteva raze, sugestii ancestrale, atingeri, ritualuri sau miresme miraculoase.
Încurajez pe oricine merge la un terapeut alternativ să-și pună următoarele întrebări:
Această terapie produce schimbări în toate ariile vieții mele sau doar local? Oare problema o să reapară? Oare este doar un efect placebo sau nu? Acestea cred că sunt câteva întrebări pe care cineva care merge la un terapeut alternativ sau pseudo-psiholog ar trebuie să și le pună.
- Psihoterapia este decontată într-o mică măsură de Casa Națională de Asigurări, astfel că încă este un serviciu scump.
Vestea bună este că din iunie 2014 CNAS decontează serviciile prestate de: psiholog clinician, consilier psihologic, psihoterapeut și psihopedagogie specială, DAR DOAR pentru următoarele specialități clinice: neurologie și neurologie pediatrică; otorinolaringologie; psihiatrie și psihiatrie pediatrică; oncologie medicală; diabet zaharat, nutriție și boli metabolice; hematologie, nefrologie.
Vestea proastă este că de atunci nu s-a mai schimbat nimic și foarte puțini oameni din câți ar avea nevoie beneficiază gratuit de acest serviciu esențial sănătății psihice.
În încheiere, doresc să reamintesc că dacă mergi la un psihoterapeut sau psiholog de orice fel poți află dacă acesta este acreditat de Colegiul Psihologilor din România intrând aici:
https://www.alegericpr.ro/images/registrul_unic/RUP_GENERAL_partea_1.xlsx sau dacă practică fără să fie acreditat, încălcând legea.
În același timp este foarte important să simți că psihoterapeutul te acceptă, păstrează confidențialitatea, menține cadrul psihoterapeutic și acționează spre binele tău.
A cere ajutor specializat la nevoie este o dovadă de curaj, de acceptare de sine și de capacitate de dezvoltare.
Articol scris de Popescu Mădălina-Alexandra – Psihoterapeut Integrativ