Cum sa fii un parinte bun pentru copilul tau – Tantrum
Tipete, tropaieli, lovituri, plansete, cuvinte urate! Suna cunoscut?
A fi parintele unui copil care are intense trairi emotionale, dar care nu are inca mecanismele de a le face fata intr-un mod acceptabil va duce la mult neprevazut, fluctuatii emotionale, dar si haos familial.
Parintii vin deseori la terapie epuizati si nesiguri de cum sa faca fata constant comportamentelor negative ale copilului.
“Pare ca nu putem avea mai mult de 5 minute de liniste acasa. Este imposibil pentru el sa se impace cu sora lui, iar izbucnirile impacteaza toata familia, am incercat totul de la a-i lua jucariile, la a-l lasa singur sa se linisteaza si nimic nu functioneaza!”
Cand copilul actioneaza, tu reactionezi.
Plansetele coplesitoare si comportamentele negative reactiveaza emotiile pe care le pastram in subconstient despre propria copilarie (fie ca esti constient de asta sau nu), iar ceea ce stii tu despre tine ca parinte care si-a facut “temele privind parentingul” dispare.
Deci care este cheia supravietuirii haosului copilului tau emotional si in acelasi timp sa ramai parintele sigur, echilibrat, protector de care are nevoie cel mic?
Intoarce atentia spre tine!
Este dificil pentru parintii sa-si mute atentia spre sine in timpul izbucnirilor copilului. Asta din cauza culturii pe care o avem despre a fi parinte, ni s-a spus sa tinem ochii pe copil si mai ales pe comportamentele sale.
Desi este de bun augur sa observam comportamentele copilului pentru a-l intelege mai bine, o modalitate rapida de a te indrepta spre echilibru emotional atat la copil cat si la tine este sa-ti faci ordine in casa ta emotionala mai intai. Oricat de intens ar fi comportamentul copilului tau, tu ca parinte esti cel care da tonul mediului familial.
Copilul tau sensibil este foarte ancorat la energia pe care o transmiti fie ca vrei sau nu. Ei privesc si se modeleaza dupa tine!
Nu pune presiune pe tine caci procesul de a-ti intoarce atentia spre tine si a-ti imbunatati propriile raspunsuri dureaza, este un proces care necesita timp si exercitiu ca de fiecare data cand inveti ceva nou. Totusi sunt cateva intrebari pe care sa ti le adresezi la inceputul acestei calatorii:
- Reflecta la propriile tale reactii atunci cand copilul are un comportament intens emotional.
Copilul tau intens este sensibil de la bun inceput si va experimenta multe emotii contradictorii, pozitive si negative. Cat sunt mici reglarea lor emotionala este in constructie si au nevoie de tine pentru a fi un model stabil, calm…piatra lor emotionala. O prezenta calma le demonstreaza ca tu le faci fata orice ar face, vei fi acolo pentru ei constant.
- Ce te impiedica uneori sa fii acel parinte calm si echilibrat de care cel mic are atata nevoie?
Emotiile pe care le pastreaza in amintire subconstientul tau! Sunt ca niste raspunsuri automate care vin din propria ta copilarie, in functie de cum ai fost crescut, cum au reactionat parintii tai la propriile izbucniri si ce ai preluat tu din felul in care ei te-au crescut. Cateva exemple:
“Copilul meu trebuie sa se controleze!”
“Oamenii vor crede ca sunt nu sunt un parinte bun”
“Ma face de ras! Ce vor crede cei din jur?”
“Daca se va purta asa nu va avea niciodata prieteni”
“Daca nu-l opresc voi intari acest comportament”
Cand iti dai seama care e povestea copilului tau interior vei fi capabil sa raspunzi mai bine nevoilor copilului tau, dar si sa te pastrezi suportiv si calm.
- Cum ma pot calma in momentele in care copilul meu izbucneste?
Planifica dinainte pentru a avea success in momentele mai dificile.
Cateva idei despre cum sa-ti creezi o strategie pentru a devein parintele echilibrat si suportiv:
- Alege un citat, gand sau creeaza tu o mantra pe care sa ti-o spui cand esti stresat;
- Pune poze cu intentiile tale in casa, telefon sau ceva care sa te ajute sa te canalizezi spre parintele in care te transformi;
- Seteaza zilnic o intentie (formulata pozitiv) pe care sa o respecti;
Pentru ca esti om nu vei reusi tot timpul sa-ti controlezi hormonii stresului sau o amigdala supra-activata (partea creierului care se ocupa de emotii). Gandurile negative nu te vor ajuta sa devii un parinte echilibrat emotional asa ca exerseaza compasiunea de sine si da-ti timp sa te conectezi cu al tau copil.
Prin exercitiu si cu timp lucrurile se vor schimba in bine
In cateva saptamani de reflectie interioara si planificarea intentiilor apar si schimbarile, iar parintii capata mai multa incredere ei. Au realizat cata putere exista daca isi asuma responsabilitatea pentru propriul comportament si nu se focalizeaza pe comportamentul copilului.
Primul pas spre linistea ta si a copilului este sa te gandesti ce trezeste in tine comportamentul celui mic.
Dupa cum Mahatma Ghandi spunea in citatul sau faimos:
“ Incepe sa te schimbi pe tine daca vrei sa schimbi lumea din jurul tau”.