De ce sa-i citesti copilului tau?
Am participat recent la un workshop minunat organizat de asociatia Citim Impreuna Romania Reading Together. Mi-am reamintit de momentele frumoase in care mama imi citea povesti inainte de culcare, de cum mamaie imi spunea povesti memorate si reinventate ca sa dorm la pranz, dar si de toata studiile si cartile citite care dovedesc importanta cititului la adulti si copii.
Aud des „copiii din ziua de azi nu mai citesc…eu la varsta lui citeam n carti”.
Nu stiu daca s-au facut studii care sa dovedeasca daca copiii din ziua de azi citesc mai putine carti sau nu, dar stiu sigur ca sunt mai multe sanse ca un copil, adolescent si mai apoi adult sa citeasca daca parintele i-a citit in copilarie.
Alt lucru important care consolideaza dragoatea de carti este chiar legatura pozitiva pe care parintele o are fata de carti! Daca ultima carte pe care tu ca parinte ai deschis-o este cea de bucate, „cartea fetelor”(facebook :)) ) sau o revista, cum te poti astepta sa citeasca copilul de drag? Degeaba ai citit tu Legendele Olimpului in ’90, copilul tau nu era acolo sa te vada.
Cel mai bun mod de a invata un copil ceva/orice este sa faci tu in prezenta lui acel lucru pe care vrei ca el sa-l faca, e aproape inutil sa-i spui sau nu ce sa faca. Fa tu si va face si el (asta e valabil si pentru ce faci nasol, va copia si asta, no pressure :)) )
Ok si ce e de facut?
1.Citeste-i copilului, chiar daca stie sa citeasca, este o rutina relationala atat de valoroasa care este pacat sa se piarda doar pt ca mintea ne spune „daca stie sa citeasca, lasa-l sa se descurce”;
2. Discutati cartea pe care ati citit-o impreuna;
3. Citeste tu de placere, copilul va vedea asta si i se va parea normal si lui sa citeasca.
Bun si de ce este atat de important ca sa citim atat noi cat si copiii?:
1. Se dezvolta creierul si mintea ( legatura dintre emisfera stanga si dreapta a creierului se intareste ceea ce ajuta la formarea gandirii rapide, logice, concentrarea, rationamente complexe, creativitate etc)
2. Se dezvolta o imagine de sine pozitiva;
3. Se faciliteaza dezvoltarea inteligentei emotionale si relationale (subiecte sensibile ca moartea, adictiile, nasterea, sexualitatea pot fi abordate prin lectura)
Dupa ce te-ai hotarat sa-i citesti copilului tau, indiferent daca are 3 sau 14 ani alege carti potrivite are starnesc interesul.
Incepeti cu carti cu imagini care au doar cateva propozitii pe fiecare pagina, apoi treceti treptat la carti cu mai mult text si mai putine imagini, spre a ajunge la carti cu capitole.
Cu incredere in voi daruiti darul cititului copiilor vostri 🙂
Mai multe informatii importante despre cum sa cititi impreuna gasiti pe: Citim Impreuna Romania http://citimimpreunaromania.ro/