Enurezisul sau cand copilul face pipi pe el
Ce este enurezisul ?
Eliminarea repetată de urină în timpul zilei sau al nopții, în pat sau în pantaloni.
Pentru a fi enurezis copilul trebuie să aibă cel puțin 5 ani, iar în cazul copiilor cu intaziere în dezvoltare etatea mentală să fie de cel puțin 5 ani. Enurezisul poate fi exclusiv nocturn sau nocturn și diurn.
Aproximativ 15-22 % din băieți și 7-15 % din cadrul fetelor udă patul la vârsta de 7 ani de mai mult de două ori pe săptămâna.
Cel mai adesea involuntar, dar ocazional, poate fi și intenționala. Pentru a împlini diagnosticul de enurezis, eliminarea de urină trebuie să survină de cel puțin două ori pe săptămâna de 3 luni.
Ce transmite copilul prin enurezis?
De cele mai multe ori enurezisului are cel putin unul din urmatoarele roluri:
- De a atrage atenția părinților săi, de a primi atentie si ingrijire de la persoanele din jur;
- Un alt rol ar fi de a ține familia unita (Copilul poate incepe sa faca pipi in pat inainte ca parintii sa se desparta ca modalitate de a-i face pe acestia sa se focalizeze pe el si nu pe divort, de exemplu);
- De a arată că este mic și sarcinile actuale reprezintă un efort mai mare decât și-ar dori;
- Enurezisul poate fi o modalitate de a se infantiliza la vârstă la care un eveniment nu avusese inca loc (divortul, pierderi, diferite trauma sau nasterea unui nou copil in familie).
Cum se trateaza enurezisul?
Un copil care face pipi pe el este un copil care nu a fost capabil sa exprime ceea ce avea nevoie asa ca a gasit alte modalitati de a se exprima, somatizand. Violet Oaklander (2007) spune ca un copil care face in pat este un copil care are grija de sine, este o modalitate de exprimare care nu-i face rau fizic, daca nu ar face pipi in pat poate ar face astm, eczema etc. Gasiti mai multe despre somatizari aici.
1. Ajuta daca intreaga familie, nu doar copilul, reuseste sa exprime ceea ce simte legat de aceasta situatie care are efecte asupra tuturor membrilor din familie. De obicei frustrarile parintilor legate de subiectul acesta ies la suprafata indirect, facand mai mult rau, iar copilul invata sa nu se exprime direct, familia intarind astfel enurezisul. Copilul trebuie ajutat sa invete un mod mai potrivit de a exprima orice are nevoie sa exprime, iar parintii sa primeasca ceea ce el vrea sa transmita.
2. Copilului ii trebuie redata responsabilitatea pentru faptul ca face in pat. El poate invata sa-si schimbe asternutul, sa se spele pe sine, sa se schimbe singur, sa-si spele asternutul. Copilul poate cere ajutorul de care are nevoie in acest proces. Nu trebuie perceputa ca o pedeapsa ci ca o modalitatea de a-l invata pe cel mic sa aiba grija de sine, singur.
A-l pedepsi pe copilul care face pipi in pat sau a-l recomapensa cand nu face este ca si cum a-i pedepsi/recompensa un copil care are sau nu o durere de cap.
3. Urmatorul pas ar fi de a-l invata pe copil sa noteze intr-un carnetel, calendar atunci cand face in pat. Astfel copilul devine mai atent si constient de ce face. Asta se aplica pentru toate comportamentele, daca tineti socoteala pentru toate datile in care va roadeti unghile atunci comportamentul va scadea in frecventa. Daca copilului ii place sa scrie poate nota chiar sentimentele pe care le are cand se trezeste in patul ud.
Concluzii
Copilul se va opri din a face in pat atunci cand va gasi noi modalitati de a se exprima si cand va avea controlul asupra propriei persoane.
Psihoterapia si Ludo terapia sunt modalitati foarte bune de a-i face pe copii constienti de propriul corp, de a ajuta exprimarea emotionala intr-un cadru sigur. Important de mentionat este ca schimbarea se va produce doar atunci cand parintii se vor implica activ in acest proces.
Bibliografie
DSM-IV-TR, 2000. Manual de Diagnostic si Statistica a Tulburarilor Mentale. Editura Asociatiei Psihiatrilor Liberi din Romania. Bucuresti;
Oacklander, V. (2007). Ferestre catre copiii nostri. Gestalt – terapie pentru copii si adolescenti. Editura Herald. Bucuresti;
Contact:
Programari: 0724 663 948 – Adresa: Bulverdul Unirii 17, Bucuresti